Sunday, May 30, 2010

AsiaSaek [2008 - pana in prezent]

Dupa seria deprimanta si acida Subconstient Obscur [2006-2009] si dupa colorata si introspectiva serie Sinestezii Meditative [2007-2008], a treia serie deschide o noua directie a creatiei mele. Titlul seriei noi este AsiaSaek [아시아색] [citeste AșiaSek], un nume compus din doua cuvinte coreene: Asia si Culoare. Prima lucrare a seriei a fost inceputa in 2008, iar proiectarea seriei a decurs pe durata anului 2009.

Lucrarile seriei noi sunt construite in jurul unor subiecte legate de culturile est asiatice, insistand pe Coreea de Sud, tara in care am trait timp de un an. Subiectele oscileaza intre teme traditionale si contemporane, incercand sa analizeze relatia dintre ele. Astfel, AsiaSaek incearca sa prezinte impactul culturii pop al Asiei modernizate asupra spatiului si a gandirilor traditionale. Deasenebea, cauta sa prezinte opusul : prezenta elementelor traditionale in metropolele Asiatice supra tehnologizate.

Mesajul lucrarilor din seria AsiaSaek este codificat pe mai multe niveluri. Exista imagini de suprafata interpretabile usor, de vreme ce mesajul esential este relativ greu accesibil, necesitand o analiza mai detaliata. Comparativ cu seriile anterioare, mesajul AsiaSaek este mai sublim, mai complex si intelectualizat. Din cauza faptului ca dezvolta detalii ale culturilor Asiatice care i-ar fi greu accesibile unui european neinitiat, fiecare lucrare a seriei va fi insotita de un text introductiv pentru a evita interpretarea gresita a imaginilor. Pe de alta parte, imaginile vizuale sunt bazate pe culori vii si captivante si pe simboluri figurative. Culorile devin o modalitate de a-mi exprima gandurile si senzatiile, medii ce creaza armonii spectaculoase si forme de exprimare a simbolurilor culturale.

Din punct de vedere tehnic, AsiaSaek explora un nou mod de a crea impact asupra publicului. Lucrarile abandoneaza suporturile clasice bidimensionale si elimina necesitatea existentei luminii exterioare pentru a fi privite. Majoritatea lucrarilor sunt legate tehnic si cromatic de industria publicitara asiatica, de posibilitatile luminii de neon si de avantajele tehnologiilor digitale. Lucrarile sunt rezultatul unor combinatii intre desenul si pictura clasica si noua arta digitala.

In concluzie, AsiaSaek este arta new media,  o cercetare avansata a fuziunii dintre elementele traditionale si contemporane ale Asiei de Est, si nu in ultimul rand o serie de imagini 3D construite din posibilitatile culorii si a spatiului.